Klik hier als u vrijwilliger wilt worden bij een van onze organisaties


Klik hier als u een vrijwilliger zoekt om u te helpen.
Voor het schooljaar 2017/2018 zijn er weer zeven basistrainingen voor taalvrijwilligers gepland.

De eerste training vind plaats in september!

 

donderdag 07 september 2017  19.00- 22.00 uur

donderdag 14 september 2017 19.00- 22.00 uur

donderdag 21 september 2017 19.00- 22.00 uur

donderdag 28 september 2017 19.00- 22.00 uur

 

Komt de avond niet uit dan bestaat de mogelijkheid de training overdag te volgen in oktober.

 

Basistraining voor taalvrijwilligers

Voor BredaTaal worden er cursussen voor vrijwilligers gegeven die anderen helpen met het verbeteren van hun taalvaardigheid.

Dit kan bijvoorbeeld gaan om taallessen aan anderstaligen of laaggeletterden. Deze cursus helpt de vrijwilliger voldoende kennis en vaardigheden op te doen om anderen op de beste manier te helpen hun taalvaardigheid te ontwikkelen.

 

Opzet

De training beslaat 4 dagdelen (3 uur per keer). Het is belangrijk om de training helemaal te volgen omdat de vaardigheden met elkaar samenhangen. Ook kunnen deelnemers aan de training van elkaars ervaringen leren. De cursus wordt afgesloten met een certificaat Basistraining Taalvrijwilligers van de Stichting Lezen en Schrijven. Het certificaat wordt uitgereikt als 4 verschillende modules zijn gevolgd.

 

Lesmateriaal

De vrijwilligers krijgen een map met hierin de 4 modules. Ook ontvangen zij een serie instructiekaarten, speciaal ontwikkeld om taalvrijwilligers te ondersteunen bij het begeleiden van deelnemers die hun taalvaardigheid willen verhogen. De map met het materiaal wordt gratis beschikbaar gesteld.


Programma

Deze cursus bestaat uit 4 modules:

1. Achtergronden en doelgroep: leerstijlen en niveaus:

vrijwilligers maken kennis met verschillende leerstijlen zodat zij hun begeleiding straks goed kunnen laten aansluiten op de wensen van de deelnemer. Ook raakt de vrijwilliger wegwijs in de verschillende taalniveaus.

2. Begeleiden bij lezen:

leesstrategieën onderscheiden en toepassen. Oefenen met de begeleiding bij lezen in verschillende situaties (beginnende lezers, NT2-ers, etc). Kennismaking met de lees-en schrijfmethode Succes!

3. Begeleiden bij NT2:

wat betekent het om een tweede taal te leren. Oefenen met deelnemer motiveren en versterken: taal is een middel, de vrijwilliger is coach.

4. Spreekvaardigheid NT2:

oefenen met leervraag naar boven halen en die uitwerken naar oefeningen. Kennismaken met allerlei manieren om spreekvaardigheid te oefenen.

 

Doelgroep

Vrijwilligers die mensen willen (gaan) helpen met hun taalvaardigheid


Docent

Johan Roest, BredaTaal


Locatie

Kellebeek College

Zomergemstraat 4

Breda

  

Door op de onderstaande link te drukken kun je je aanmelden voor de training:https://www.vrijwilligersacademiebreda.nl/cursusaanbod//cursus/basistraining-voor-taalvrijwilligers-maart-2018


https://www.vrijwilligersacademiebreda.nl/cursusaanbod//cursus/basistraining-voor-taalvrijwilligers-april-2018


https://www.vrijwilligersacademiebreda.nl/cursusaanbod//cursus/basistraining-voor-taalvrijwilligers-mei-2018


(placeholder)